Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Metabolizm komórki - Enzymy

Budowa i działanie enzymów

Początek każdej przemiany metabolicznej wymaga pewnego nakładu energii. Energia ta jest niezbędna do rozpoczęcia procesu i nazywana jest energią aktywacji. Często, nawet w przemianach katabolicznych, czyli takich, w których energia będzie się wydzielać, niezbędne jest „zainwestowanie” sporych jej ilości. Oczywiste staje się, że komórce opłaca się obniżać koszty energetyczne, często zresztą przekraczające jej możliwości. Tę rolę spełniają właśnie enzymy, zwane inaczej biokatalizatorami.

Rola enzymów polega na obniżaniu energii aktywacji reakcji biochemicznej.

Enzymy nie biorą udziału w reakcji.

Enzymy zawsze są białkami, najczęściej złożonymi. Niebiałkowy dodatek nazywany jest koenzymem lub grupą prostetyczną. Często jest to witamina.

Enzymy mają charakterystyczną budowę: są białkami globularnymi, posiadającymi na powierzchni zagłębienie zwane centrum aktywnym. W obrębie centrum znajduje się koenzym (lub grupa prostetyczna), nadając mu specyficzny kształt.

Budowa enzymu. Koenzym, centrum aktywne.

Zasada działania enzymu polega na tym, że do centrum aktywnego przyłącza się substrat (substraty). Tworzy się kompleks enzym - substrat (ES) i po zakończeniu reakcji od enzymu oddziela się produkt (produkty)

Zasada działania enzymu. Enzym, substrat, kompleks enzym - substrat - enzym, produkty.

Właściwości enzymów:

1. Enzymy są specyficzne

Warunkiem utworzenia kompleksu ES jest odpowiednie dopasowanie kształtu centrum aktywnego enzymu do kształtu cząsteczki substratu. W precyzyjnym dopasowaniu bierze udział koenzym. Jeden enzym pasuje tylko do jednego substratu, tak jak klucz do zamka.

2. Enzymy nie zużywają się

Enzym po uwolnieniu produktu jednej reakcji łączy się ponownie z substratem i przeprowadza kolejną reakcję. Cykl taki może się powtarzać wielokrotnie.

3. Enzym może zostać zablokowany

Zdarza się, że kształt cząsteczki jakiegoś związku jest bardzo podobny do substratu. Cząsteczka taka może wejść do centrum aktywnego i zablokować funkcjonowanie enzymu. Cząsteczkę taką nazywamy inhibitorem.

4. Enzym może ulec zniszczeniu

Ponieważ enzymy są białkami, wszystkie czynniki wywołujące denaturację białka, jak temperatura, alkohol czy kwasy, zagrażają też enzymom.

Wybierz szkołę

Szkoła

Ostatnio oglądane

Ostatnio oglądane
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij