Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Rolnictwo ekologiczne i zdrowa żywność

Charakterystyczną cechą rolnictwa ekologicznego jest rezygnacja z chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów i herbicydów), oraz unikanie nawozów sztucznych. Należy też pamiętać, że ekologiczne uprawy roślin można prowadzić na terenach o czystym powietrzu i nad czystą wodą. W rolnictwie ekologicznym owady szkodniki zwalcza się za pomocą wywarów z różnych roślin, a chwasty usuwa mechanicznie. Można też wykorzystać zjawisko allelopatii wśród roślin, np.: aby chronić uprawy kapusty przed bielinkiem kapustnikiem, w sąsiedztwie należy sadzić pomidory i koper. Jako nawozu używa się: kompostu, obornika, nawozów zielonych. Kompost powstaje z resztek roślinnych, które układa się w pryzmach i poddaje procesowi przemiany w próchnicę. Na nawóz zielony wysiewa się na polu po zbiorach rośliny motylkowe, np.: łubin, a gdy wyrosną, pole przeoruje się. Rośliny ulegają rozkładowi w glebie, wzbogacając ją w azot.

Obornik i kompost wzbogacają glebę w próchnicę, dzięki czemu gleba zatrzymuje więcej wody, co z kolei stwarza lepsze warunki do rozwoju roślin uprawnych.

Wybierz szkołę

Szkoła
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij