Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Odżywianie

Składniki pokarmowe i ich rola

Odżywianie polega na dostarczaniu składników pokarmowych do komórek. Jest jedną z podstawowych funkcji organizmu ludzkiego i decyduje o zdrowiu człowieka. Ze względu na rolę, jaką pełnią składniki pokarmowe w organizmie, dzielimy je na kilka grup.

Składniki
budulcowe energetyczne regulujące
służą do budowy i odnowy organizmu, są to: białka i sole mineralne. dostarczają energii potrzebnej organizmowi w trakcie spalania w komórkach, są to: węglowodany i tłuszcze. regulują przebieg wielu procesów w organizmie, są to: witaminy i niektóre sole mineralne, np.: związki żelaza i miedzi.

Składniki budulcowe

Białka są zbudowane ze związków chemicznych zwanych aminokwasami. Zawartość białek jest różna w różnych pokarmach. Jest ich najwięcej w mięsie, rybach, jajach, mleku. Są to białka zwierzęce, czyli pełnowartościowe. Natomiast w nasionach fasoli i grochu występuje białko roślinne, czyli niepełnowartościowe, ponieważ nie zawiera wszystkich składników potrzebnych do rozwoju i wzrostu organizmu. Zapotrzebowanie na białka jest różne u różnych ludzi i zależy od: wieku, stanu zdrowia, rodzaju wykonywanej pracy. Niedobór białka prowadzi do zahamowania wzrostu i rozwoju oraz zmniejsza odporność na choroby zakaźne. Białko w organizmie człowieka jest zarówno materiałem budulcowym, jak i składnikiem regulującym, koniecznym do wytwarzania enzymów, hormonów i czerwonych ciałek krwi. Może być także materiałem energetycznym, zwłaszcza gdy w pożywieniu zabraknie węglowodanów i tłuszczów.

Sole mineralne - są potrzebne do budowy związków organicznych i do przebiegu określonych procesów życiowych.

Sole wapnia, fosforu i magnezu wykorzystywane są do budowy kości i zębów. Wapń bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi. Niedostateczna ilość soli mineralnych w pożywieniu powoduje zaburzenia procesów kostnienia i zniekształcenia w budowie szkieletu. Do soli mineralnych pełniących ważną rolę w organizmie należą również: żelazo - potrzebne do budowy hemoglobiny i fluor - zabezpieczający zęby przed próchnicą.

Sole mineralne występują w pokarmach roślinnych i zwierzęcych, np.: ciemnym pieczywie, szpinaku, brokułach, mleku, jabłkach.

Składniki energetyczne

Węglowodany zawarte są głównie w pokarmach roślinnych. Dzielimy je na cukry proste i złożone. Cukry proste, np.: glukoza, są bardzo szybko wchłaniane przez ustrój. Przy nadmiernym spożyciu część węglowodanów może być zamieniona na tłuszcze i zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.

Tłuszcze są głównym składnikiem energetycznym naszego pożywienia. Ze względu na pochodzenie można je podzielić na tłuszcze zwierzęce i tłuszcze roślinne. Są zbudowane z glicerolu i kwasów tłuszczowych. Stanowią zapasowy materiał energetyczny gromadzony głównie pod skórą w postaci tkanki tłuszczowej.

Składniki regulujące

Witaminy są związkami organicznymi o bardzo różnorodnej budowie chemicznej. Warunkują prawidłowy przebieg procesów życiowych. Brak witamin prowadzi do schorzenia zwanego awitaminozą. Witaminy nie podlegają trawieniu i są bezpośrednio wchłaniane do krwi przez ściany jelit. Nie stanowią źródła energii. W niektórych produktach spożywczych znajdują się związki zwane: prowitaminami, z których organizm może sam wytworzyć witaminy. Dla witaminy A prowitaminami są żółte barwniki roślinne, tzw. karoteny, znajdujące się w marchwi, dyni, pomidorach, morelach.

Witaminy występują w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Najwięcej jest ich w pełnym mleku, maśle, w surowych owocach i warzywach. Dzielą się na dwie grupy:

a) rozpuszczalne w tłuszczach - witaminy: A, D, E, K;

b) rozpuszczalne w wodzie - witaminy: C, PP i z grupy B.

Brak witaminy C powoduje szkorbut, brak witaminy D jest przyczyną powstawania krzywicy u dzieci, a brak witaminy A powoduje zaburzenia widzenia. Podobnie jak przy innych składnikach zapotrzebowanie na substancje regulujące jest zależne od wieku i stanu zdrowia człowieka.

Wybierz szkołę

Szkoła

Ostatnio oglądane

Ostatnio oglądane
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij